Vi ligger i framkant när det gäller ny teknik


Rivab blev först i Norden med Doosan högrivare. Maskinen är helt rivningsutrustad och försedd med bland annat sorteringsgrip och roterande fräshuvuden.

Den 56 ton tunga maskinen med en räckvidd på 27 meter öppnar möjligheten till andra jobb.
– Med högrivaren kan vi nu lättare klippa sönder höga byggnader som exempelvis silos. Möjligheten att kunna klippa sönder byggnaderna underlättar dessutom för den selektiva rivningen. Olika material sorteras ut från rivningsmassorna och får inte blandas om de ska kunna gå till återvinning.
– Återvinning är något som vi värderar mycket högt. Idag går endast tio procent av materialet från våra rivningar till deponierna. .

Bo Holmquist på Maskinia, som sålt maskinen, berättar att detta är en modern högrivare med flexibel lösning där man på en halvtimme byter ut rivningsaggregatet mot ett grävaggregat. – Har man inga rivningsobjekt kan den istället användas som grävmaskin. Maskinen är ergonomiskt anpassad för föraren med tiltad hytt som kan lutas 34 grader bakåt, så att man sitter i en bekväm ställning när maskinen arbetar på hög höjd.

Den hydrauliska bandvagnen har ett transportläge och ett arbetsläge. När den transporteras skjuts banden in så att bredden blir 2.90 meter. När den ska arbeta skjuts banden ut och bredden blir 4.10, så att maskinen har en bred bas.
– I hytten finns diverse moderniteter som aircondition, radio, luftstol, armstöd, fotstöd och nackstöd för att det ska vara en bekväm arbetsplats. Dessutom finns värmeskåp och kylbox för förvaring av mat och dryck. Miljöanpassad

Bo Holmquist framhåller också att maskinen är miljöanpassad med så kallad steg tre-motor som ger ifrån sig väldigt små mängder emissioner. – Det gör att maskinen får gå i miljözoner och kan utan problem arbeta inne i storstädernas centrala delar. Dessutom är den tystgående och stör inte omgivningen när den arbetar. Han poängterar att Rivab genom sina investeringar i en modern maskinpark är framsynta när det gäller såväl ergonomisk arbetsplats som bästa lösningen för miljön. – De ligger i frontlinjen när det gäller ny teknologi.